Apples nye europæiske datacenter i Danmark

Først og fremmest har man begrundet bebyggelsen af det nye datacenter med miljøet – men det er mere kompliceret end som så. Det overraskede mange, da man fik nyheden om, at Apple skulle bygge et datacenter lidt uden for Viborg. Hvorfor valgte man lige netop Danmark, og ikke Tyskland, Frankrig eller Norge? Der er flere eksperter inden for teknologi og markedsføring, som har givet et bud på dette. Det som Apple har lagt ud med, er at de har valgt Danmark på grund af deres miljø-profil. Sidste sommer havde de fået en masse kritik fra blandt andet Greenpeace, og nu skal de altså handle modsat.

shutterstock_265387508Det handler mere om økonomiske omkostninger

Hvis datacentre koster omkring de 13 milliarder kroner, skal de ligesom Apples hovedkvarter drives med vedvarende energikilder. Overskudsvarmen skal i det danske datacenter ligefrem sendes tilbage i energisystemet, så den kan opvarme de danske private hjem i omegnen. Der er dog mange, som ikke tror på, at det udelukkende handler om miljøet. Flere gigantiske selskaber, fx Bloomberg, har udtrykt, at grunden til, at Apple lægger sine datacentre i Europa, er for at undslippe NSA’s overvågning. En realistisk vurdering er, at de vil undgå at betale høj virksomhedsskat i USA. Hvis du er interesseret i at læse andre historier inden for dette område, kan du få spændende teknologi nyheder hos macfyn.dk

Politisk velvilje i EU

Udover de allerede omtalte årsager, er der også politiske grunde til Apples valg. Sidste sommer startede EU en intens undersøgelse, fordi Apple blev beskyldt for at udnytte et hul i den lave virksomhedsskat i Irland, som kun ligger på 2%. Der er derfor mange analytikere, som har ment, at de nye datacentre er et symbol på en gestus, der skal fremme en politisk velvilje i EU. Politisk velvilje handler selvfølgelig også om at skabe job. Men her har erfaringerne i USA været blandede. Da man oprettede et kæmpestort datacenter i North Carolina, blev der lovet flere hundrede jobs, men kun 50 blev skabt.